Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


De mit is egyek?

A legfőbb feladatunk, ha egészségesek akarunk lenni és jól akarunk kinézni, hogy, megválasztjuk, melyik tápanyagból mennyit viszünk be. Elsősorban az étel fő alkotóelemeiről a makro tápanyagokról lesz szó, egyszerűbben a fehérjéről, a szénhidrátról és a zsírról. Mindhárom alkotó elem nagyon fontos ugyanis diétában is szükség van rájuk. És igen még zsírra is a közhiedelemmel ellentétben. Azonban nagyon nem mindegy hogy ezeket az alkotó elemeket miből visszük be. Szénhidrát és zsír például megtalálható egy mars csokiban is ugyan úgy ahogy egy tányér rizsben és olíva olajban. A különbség a minőségük és hogy milyen típusú szénhidrátokról és zsírokról beszélünk. Ugyanis míg a mars csokiban a szénhidrát durván 99% ban cukorból áll a zsír 99% ban meg telített zsírból addig a rizsben és az olíva olajban ez nincs meg.

1305784228640.jpg

 

Diétában 100% ban kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, vagyis a cukrokat, mert ezeket a szervezet csak kis mértékben tudja hasznosítani a nap folyamán, ezért amivel nem tudott mit kezdeni azt szépen zsírként raktározza el. Én azt mondom, hogy próbáljuk meg a kaja köret részét rizsből, hüvelyesekből, lencséből, zabpehelyből bevinni, mert ezek a legjobban hasznosuló lassan felszívódó szénhidrátok. Szóba jöhet még az üvegtészta, amit a kínai kajáldák nyomatnak (persze otthon elkészítve) ugyanis az rizslisztből készül így a cukor és zsír tartalma közel nulla.

Zabpehely   egy-tokeletes-koret.jpg   Rizs :)

Nem kell ám félni a zsíroktól se ugyanis szükségesek a test optimális működéséhez. Zsíroknál figyeljünk oda, hogy telített zsírokat egyáltalán ne fogyasszunk. Törekedjünk a telítetlen, többszörösen telítetlen zsírokra. Ilyen pl. az olíva olaj, extra szűz olíva olaj, lenmagolaj, hal olaj. Ezeket egyszerűen használhatjuk, leönthetjük vele a salátát vagy a rizst vagy húst stb. Na nem kell tocsognia tőle, de azért a napi 10-30ml simán mehet belőle. Az ízük szerintem kellemes, kicsit fűszeres jellege van. Az igazán kemények magába is meghúzhatják az olajos üveget nem halsz bele.

olivaolaj_keszitese.jpgbioco_halolaj_kapszula.jpg2052_solio_lenmagolaj.jpg

Na és akkor a fehérje. A legfontosabb alkotó elem, amire figyelnünk kell. Figyeljünk rá, hogy minden étkezés tartalmazzon fehérjét, szénhidrátot és zsírt. Így érhető el a legjobb eredmény. Fehérjét nagyon sok féle módon juttathatunk be szerencsére. Két nagy csoportra bontható az egyik a növényi eredetű fehérje a másik pedig a hasznosabb állati eredetű fehérje. A növényi fehérjét elsődlegesen szójából érdemes bevinni, mert ebben található a legmagasabb fehérje tartalom a növények között. Ilyen például a szójakocka vagy a szója granulátum, aminek kb. 50%-os fehérje tartalma van. Az állati eredetű fehérjék nyilván a húsok és a tejtermékek. A hús diétában csak csirke vagy pulykamell lehet illetve a marhának a jobb részei pl. bélszín vagy fehérpecsenye. Illetve itt vannak még a halak, amiből csak tengeri vagy folyami halfilét érdemes venni, mert a tavi halak többsége elég zsíros. Én személy szerint a csirkemellet ajánlanám, mert ár/érték arányban ez éri meg a legjobban. A tejtermékek közül a sovány túró, amit érdemes fogyasztani illetve natúr joghurtok és kefirek. Ezek cukor és zsír tartalma viszonylag alacsony, de azért olvassuk el mi van a dobozon. A tej a gyümölcsös joghurtok és a zsírosabb túrók messze kerülendők diétában, mert rettenetes sok cukrot és zsírt tartalmaznak, amik rendesen alávágnak a diétánknak. 

csuta_texturalt_szojakocka.jpgcsirkemell.jpg1.jpgdanone_konnyu_es_finom_joghurt_natur_140g.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.